Ovo je brz i jednostavan kolač, ja ga često pravim. Kad ga jednom napravite prema receptu, videćete da možete praviti i varijacije na temu. Možete probati sa raznim vrstama integralnog brašna, koristiti različite pekmeze, staviti rogač umesto kakaoa. Ja sam jednom stavila malo kokosovog ulja, pa je kolač ima fini miris kokosa.
Evo sastojaka:
Kora:
Recept je preuzet iz časopisa ,,Torte i kolači'', br.23/2013
Evo sastojaka:
Kora:
- 3 čaše jogurta
- 2 čaše šećera (možete koristiti i med, ali onda mora manja količina)
- 1 čaša ulja
- 3 čaše integralnog brašna
- 1 kašikica sode bikarbone
- 2 kašike kakaoa (ili rogač, a može i pola-pola)
- 2 kašike džema od kajsija (ili bilo kojeg drugog)
- 150g čokolade
- malo margarina
- U odgovarajućoj posudi pomešati jogurt sa šećerom i uljem, pa umešati brašno, sodu bikarbonu i kakao. Sve dobro sjediniti.
- Smesu uliti u podmazan i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta (ako treba, proverite sa čačkalicom da li je dobro pečeno).
- Nakon toga kolač izvaditi iz rerne i, dok je još vruć, premazati ga džemom (ovaj put sam koristila pire od jabuka i manga, a ne džem, pa je zbog toga žitkije, a inače se teže razmazuje). Ostaviti kolač da se ohladi.
- Za to vreme otopiti čokoladu da malo margarina i preliti preko kolača.(Meni se ovaj put glazura pomešala sa pireom, ali nije to toliko važno).
Recept je preuzet iz časopisa ,,Torte i kolači'', br.23/2013
No comments:
Post a Comment